Etiquette rondom een uitvaart: wat ‘mag’ wel en niet?

Praten over de dood is iets wat we liever vermijden. Maar wat als het opeens dichtbij komt en je een rouwkaart ontvangt om aanwezig te zijn op een uitvaart? Op een begrafenis of crematie heb je vaak te maken met ongeschreven regels. In dit artikel vertellen we je meer over de etiquette die van belang is tijdens een uitvaart.

Respect

Respect is het belangrijkste gebaar wat je kunt maken tijdens een uitvaart. Zorg er daarom voor dat je op tijd arriveert voor de dienst en zet je telefoon op stil, zodat je niet gestoord wordt en bovendien anderen niet lastigvalt. Respecteer religieuze en culturele gebruiken als die van toepassing zijn en neem een ingetogen houding aan. Het is belangrijk om de instructies van het uitvaartpersoneel op te volgen. Zij hebben samen met de familie de uitvaart gepland en weten dus de wensen en behoeften van de nabestaanden.

Condoleance

Vaak wordt op de uitnodiging die je ontvangt aangegeven op welke wijze de familie de condoleance wil laten verlopen. Een condoleance kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van de grootte van de uitvaart en de wensen die de nabestaanden hebben. De plechtigheid kan aansluitend aan de uitvaart plaatsvinden, of op een andere dag. Ook kunnen nabestaanden kiezen voor een schriftelijk condoleanceregister.

Medeleven tonen

Een belangrijke etiquette tijdens een condoleance is het tonen van je medeleven. Vaak is een condoleance kort, maar het kan als zeer intens worden ervaren. Het geven van condoleances aan de nabestaanden is een emotioneel beladen taak. Daarom is het vaak al voldoende om iemand een gevoel van steun te bieden. Wees daarom voorzichtig met je woorden. Een handdruk, een knuffel of een luisterend oor kunnen al veel betekenen. Let ook op hoe anderen zich gedragen, dit kan je helpen bepalen hoe je het beste kunt handelen.

Kleding

Bij een uitvaart is het gangbaar om donkere kleding te dragen. Dit hoeft niet per se zwart te zijn. Je kunt ook denken aan donkerblauw of -grijs. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gekozen voor kledingvoorschriften die passen bij de overledene. Misschien zijn donkere kledingstukken helemaal niet toepasselijk en is het juist gepaster om lichte kleuren te dragen tijdens de uitvaart. Probeer dit dan zeker op te volgen. Verder is het belangrijk dat je er netjes uitziet. Kies dus voor een blouse, nette broek, rok of jurk en vermijd korte broeken, spijkerbroeken en kledingstukken met drukke prints. Staat er iets vermeld over een dress code in de rouwkaart? Kies dan voor kleding die hier goed bij aansluit. Als er sprake is van kledingvoorschriften door een bepaalde religie is het belangrijk om deze voorschriften op te volgen.

Maak je niet te druk om de etiquette

Jouw aanwezigheid bij de uitvaart is al een enorme troost en voelt als een steunbetuiging. Dat is belangrijker dan de etiquette. Onthoud daarnaast dat de etiquette van een uitvaart kan variëren. Soms ben je afhankelijk van culturele, religieuze en persoonlijke omstandigheden. Zet respect op de eerste plaats en zorg ervoor dat jouw medeleven oprecht overkomt. Heb je nog vragen? Ons team helpt je graag. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.