Alles over crematies

Na het overlijden van een dierbare kan er gekozen worden voor het begraven dan wel cremeren van het lichaam. In de meeste gevallen is bij de nabestaanden bekend wat de laatste wens van de overledene was. In ongeveer 66% van de gevallen wordt er gekozen voor een crematie, maar dan zijn er alsnog verschillende keuzes te maken, bijvoorbeeld rond de inhoud van de plechtigheid. In deze blog geven we u graag meer informatie over de verschillende mogelijkheden. Denk hierbij aan de uitvaartdienst zelf, maar ook aan de keuze van de asbestemming. Hiervoor zijn er veel mogelijkheden en wij informeren u hier graag over.

Rouwplechtigheid

De dienst voorafgaand aan de crematie is gelijk aan die bij een begrafenis. In tegenstelling tot het gezamenlijk begraven van de overledene, wordt er bij een crematie meestal afscheid genomen direct na de dienst. Het crematieproces zelf wordt in alle gevallen uitgevoerd door het crematoriumpersoneel, maar tegenwoordig kunnen nabestaanden ook aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven. Bij Brummense Uitvaartzorg begeleiden we de nabestaanden in het maken van deze keuze. Een laatste eer kan tenslotte op meerdere manieren bewezen worden.

De keuze van een urn en wat daarmee te doen

Kort gezegd is een urn niet meer en niet minder dan een pot waarin de overblijvende as van een crematie wordt bewaard. Deze kan mee naar huis worden genomen, waar de urn een prominente plek kan krijgen op een gedenkplek met bijvoorbeeld een foto of andere herinneringen. Maar de urn kan ook bijgezet worden in een zogenaamde urnentuin of urnenmuur. Urnen zijn verkrijgbaar allerlei vormen, maten en materialen. De meest voorkomende materialen zijn keramiek, messing, glas, natuursteen, en metaal in kunststof.

Te land, ter zee of in de lucht

Na afloop van de crematie kan er ook voor gekozen worden om de as uit te strooien. Dit kan te land, ter zee of in de lucht. Voor verstrooiing op het land zijn er speciaal aangewezen gebieden. Deze zijn vaak te vinden rondom het crematorium of er is een speciaal strooiveld op een begraafplaats ingericht. Ook kan de as uitgestrooid worden in het water. De as wordt dan vanaf een boot in het water uitgestrooid. As vanuit de lucht verstrooien kan door middel van het uitstrooien vanuit een vliegtuig op grote hoogte, maar de as kan ook middels een vuurpijl de lucht in geschoten worden. Ook kan het mooi zijn om een deel van de as te bewaren en te verwerken in bijvoorbeeld een sieraad.

Maak de laatste wens bespreekbaar zolang het nog kan

Er heerst nog vaak een taboe als het gaat over de dood, maar toch adviseren wij om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Hoe meer wensen vooraf bekend zijn, hoe gerichter er gewerkt kan worden aan een mooie crematieplechtigheid en hoe minder vragen er zijn in de periode tussen het overlijden en de plechtigheid.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.