Specialist aan het woord: praten over de dood

Het is voor niemand een hobby: praten over de dood. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om dat te doen. Want we komen allemaal te overlijden. Wanneer je het gesprek aangaat en je wensen rond je uitvaart kenbaar maakt, kan dat jou en je nabestaanden erg helpen. Een uitvaartbegeleider kan je daarbij helpen en suggesties geven voor een persoonlijk afscheid.

Nadenken over je wensen

Wanneer je nadenkt over hoe je wil dat je eigen uitvaart eruit komt te zien, wat is daarbij dan belangrijk voor je? Allereerst is er de keuze tussen begraven en cremeren, waar niet aan te ontkomen is. Maar daarbinnen zijn er nog weer verschillende mogelijkheden, zoals een natuurgraf of de plaatsing van de urn in een urnengraf. Maar er zijn nog veel meer keuzes te maken. Waar wil je dat de afscheidsbijeenkomst plaatsvindt? In een kerk of op een andere locatie? Welke muziek wil je laten horen bij de uitvaart?

Boodschap meegeven

Centraal bij dit alles staat natuurlijk hoe je wil dat degenen die na je overlijden verder leven zich jou herinneren. En dat kun je door jouw keuzes sturen. Ben je een groot natuurliefhebber en vind je het belangrijk dat je nabestaanden opkomen voor de natuur? Dan kun je dat als boodschap meegeven.

Invulling van het afscheid

Er zijn allerlei onderwerpen waar je nu alvast over kunt nadenken. Je kunt alles tot in de puntjes voorbereiden, maar ook een deel. Je kunt dus ook je nabestaanden een deel van de keuzes laten maken. Dan hou je zelf deels de regie, maar laat je (een deel van) de invulling over aan je dierbaren.

Praten over de dood geeft rust

Wanneer je je keuzes gemaakt hebt en die hebt besproken, kan dat je veel rust geven. Je houdt immers de regie rond je uitvaart in eigen hand. Maar ook voor je nabestaanden is het goed om jouw wensen te weten. Die hoeven dan in een moeilijke en droevige periode niet zelf lastige keuzes te maken, want jij hebt dat al voor hen gedaan. Dat aspect valt niet te onderschatten, want in het geval van een overlijden moet er in een korte tijd veel geregeld worden.

Met wie?

Met wie zou je over de dood kunnen praten? Dat kan bijvoorbeeld je partner zijn of iemand uit je familie. Of iemand anders met wie je een goede band hebt. Je kunt ook een uitvaartverzorger uitnodigen om je wensen te bespreken. Die kan je inspiratie geven voor een zo persoonlijk mogelijke uitvaart. Hij of zij kan je ook wijzen op mogelijkheden waar je zelf misschien niet op was gekomen. Je mag trouwens zelf een uitvaartbegeleider kiezen. Dit staat los van een eventuele uitvaartverzekering die je bij een bepaalde verzekeraar hebt afgesloten.

Niet te lang wachten

Tot slot: het is het beste om niet te lang te wachten met het praten over de dood. Natuurlijk willen we allemaal op een goede manier oud worden, maar het is niet iedereen gegeven om dat te bereiken. En een overlijden kan soms heel plotseling zijn. Het is goed om dat moment vóór te zijn.

Afspraak maken

Wil je je laatste wensen met één van ons bespreken? Dat kan! Neem contact met ons op; dan maken we een afspraak. Je kunt ook via onze website je wensen laten vastleggen.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.