Kinderen betrekken bij de uitvaart

Voor de meeste mensen is het erg moeilijk om te praten over de dood. Helemaal voor kinderen is het een lastig onderwerp. Toch krijgen ook zij in hun leven te maken met verlies. En vaak begrijpen ze meer dan wij als volwassenen denken. Het is dan ook mooi om kinderen te betrekken bij de uitvaart. Maar hoe kun je dat het beste doen? Wij leggen het u graag uit.

In gesprek gaan

Voordat u kinderen betrekt bij de uitvaart, is het belangrijk om de dood met hen te bespreken. Op welke manier u dit het beste kan doen, hangt af van de leeftijd van het kind. Gaat hij of zij richting de puberteit, dan kunt u het gesprek op een vrij volwassen manier aangaan. Betreft het een wat jonger kind, dan is het belangrijk om het onderwerp uit te leggen in begrijpelijke taal. Is dit lastig? Pak er dan een boek bij of kijk bijvoorbeeld samen een film. Kinderen zijn erg visueel ingesteld. Zij begrijpen het waarschijnlijk beter wanneer zij beelden of plaatjes zien die bijvoorbeeld illustreren hoe een uitvaart eruit ziet.

Goed overleg

Door de dood bespreekbaar te maken bij kinderen, kunnen zij het beter plaatsen wanneer iemand overlijdt. Wanneer dit gebeurt, kunt u het dan met hen hebben over hun rol tijdens de uitvaart. Daarbij is het belangrijk om uit te leggen hoe een uitvaart eruitziet en wat voor sfeer er heerst. Dan kunnen zij zich daaraan aanpassen. Wij adviseren onze klanten altijd om van tevoren aan kinderen te vragen wat voor rol zij zelf graag zouden invullen. Weten ze dat niet? Dan kunt u een aantal voorbeelden geven waar ze een keuze uit kunnen maken.

De rol van het kind

Er zijn veel verschillende manieren waarop kinderen betrokken kunnen worden bij de uitvaart. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het uitkiezen van de foto’s en muziek voor het afscheid. Hebben ze een leeftijd waarop ze zelfstandig iets kunnen doen? Dan kunnen ze wellicht een gedicht voorlezen, of een stukje spelen op de piano. Het is ook mogelijk om spullen mee te geven in de kist. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een knuffeltje mee te geven aan de overledene. Het kan kinderen een fijn gevoel geven dat ze weten dat hun dierbare niet alleen is. Daarnaast hebben we houten vlinders die kinderen kunnen versieren met verf, stiften of plakdiamanten. Deze kunnen worden gebruikt als sluitknop, of de kinderen kunnen de vlinder bewaren als aandenken.

Brummense Uitvaartzorg

Zo zijn er nog veel meer rollen die kinderen kunnen invullen tijdens de uitvaart. Ze kunnen een kaarsje aansteken, een ballon oplaten of een liedje zingen. Bij Brummense Uitvaartzorg vinden we het vooral belangrijk dat het kind zich op zijn of haar gemak voelt. Ons doel is om samen te zorgen voor een passend afscheid. Dat helpt de kinderen bij het rouwproces en zorgt ervoor dat ook zij het fijn kunnen afsluiten.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.