Unieke uitvaart: een natuurbegrafenis

Je weet al dat je kunt kiezen tussen begraven en cremeren. Als je begraven wilt worden, is er daarbij een mogelijkheid die nog niet iedereen kent, namelijk een natuurbegrafenis. Je voegt je dan ook nog eens in een traditie die al duizenden jaren bestaat. Denk maar aan de hunebedden. Dat zijn prehistorische grafkamers. Ook in de huidige tijd is het mogelijk om begraven te worden in de natuur.

Waarom een natuurbegrafenis?

Waarom zou je kiezen voor een natuurbegrafenis in plaats van een algemene begraafplaats? Wanneer je je bijvoorbeeld sterk verbonden voelt met de natuur, is natuurbegraven een optie. Je komt voort uit de aarde, en na je overlijden keer je ook weer terug naar de aarde. Het kan een mooie gedachte zijn dat er na je dood bloemen in het gebied zullen bloeien, dat er dieren zullen rondlopen en dat er mensen zullen lopen die genieten van de natuur.

Eeuwige grafrust

Een bijzonder aspect van een natuurgraf is dat er ‘eeuwige grafrust’ geldt. Het graf wordt dus niet, zoals kan gebeuren op een begraafplaats, na een bepaalde periode geruimd. Voor een natuurbegrafenis is er dus alleen sprake van eenmalige kosten. Je hebt niet te maken met verlenging van grafrechten, of met kosten voor onderhoud. En je hebt ook de garantie dat er in het gebied niet bijvoorbeeld gebouwd gaat worden. De eenmalige kosten liggen wel wat hoger dan bij een graf op een algemene begraafplaats.

Waar is natuurbegraven mogelijk?

Het is niet zo dat je op een willekeurige plek in de natuur begraven kunt worden. Een graf in de natuur is alleen mogelijk op een daarvoor aangewezen plek. De eerste moderne natuurbegraafplaats van Nederland is van 1944. Sindsdien zijn er meer van zulke gebieden bijgekomen, en het aantal groeit nog steeds. In de meeste gevallen gaat het om een bosgebied met open ruimtes.

Een plek kiezen

Wanneer je kiest voor een begraafplaats in de natuur, kies je in overleg met de eigenaar van het terrein de plek. Nadat alles geregeld is, krijg je de coördinaten. Zo weten jijzelf en later je nabestaanden de precieze plek van het graf. Die kunnen, wanneer je overleden bent, de plek van jouw graf opzoeken en stilstaan bij jou. Eventueel kan het graf gemarkeerd worden, maar zaken als een grafsteen, een grafmonument of andere voorwerpen zijn niet mogelijk. Wil je de keuze voor een bepaalde plek overlaten aan je nabestaanden? Dat kan ook.

Nu al reserveren

Je hoeft niet te wachten met het reserveren van plek op een natuurbegraafplaats. Je kunt nu al gaan rondkijken: welk plekje lijkt je mooi? Welk uitzicht hebben degenen die daar later gaan rondlopen? Dat zijn zaken waar je alvast over kunt nadenken. En wanneer je je keuze hebt gemaakt, de gewenste plek laten vastleggen. Dan ben je ervan verzekerd dat je wens ook wordt gerespecteerd.

Je wensen vastleggen

Wil je meer weten over een natuurbegrafenis? We vertellen je er graag over. Neem contact op om je wensen rond een natuurgraf en andere onderwerpen te bespreken en eventueel te laten vastleggen.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.