Uw laatste wens vastgelegd

De dood is een onderwerp dat veel mensen liever vermijden. En toch is het belangrijk om na te denken over de dood. Bijvoorbeeld over specifieke wensen voor uw eigen uitvaart. Het vastleggen van deze wensen op papier geeft nabestaanden een houvast tijdens het regelen van uw begrafenis of crematie.

Controle

Het is misschien gek om na te denken over uw eigen uitvaart, zeker als u nog gezond bent. Maar de dood komt vaak onverwachts. Er komt ineens veel op de nabestaanden af. Er moeten keuzes worden gemaakt. Wanneer u uw uitvaartwensen heeft vastgelegd, wordt het maken van deze keuzes makkelijker. Uw nabestaanden weten op deze manier wat u zou hebben gewild. Het geeft u de controle over uw eigen uitvaart. Al uw wensen kunnen worden vastgelegd. Welke uitvaartverzorger wilt u? Kiest u voor een begrafenis of een crematie? Ook voor de opbaring, rouwadvertentie, rouwkist of het rouwvervoer kunt u alvast keuzes maken.

(Levens)testament

Er zijn verschillende manieren om uw laatste wensen vast te leggen. Een van de meeste bekende opties is een testament. Hierin regelt u alles wat te maken heeft met uw nalatenschap. Een testament is pas rechtsgeldig als deze wordt ondertekend bij de notaris. Maar naast een ‘gewoon’ testament bestaat er ook het levenstestament. Hierin staan uw wensen als u zelf door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om zaken zelf te regelen. Denk hierbij aan financiën, huisdieren en verzekeringen. Ook kunnen hierin wensen omtrent de uitvaart opgenomen worden. Een gevolmachtigde zorgt ervoor dat aan deze wensen wordt voldaan. Ook het levenstestament moet worden ondertekend bij de notaris.

Codicil

Een andere optie is een uitvaartcodicil. Dit is een persoonlijk testament dat aan drie eisen moet doen om rechtsgeldig te zijn. Het moet zelf geschreven zijn (met de hand of digitaal), voorzien van de datum waarop het stuk geschreven is en uw handtekening moet eronder staan. In een codicil kunt u bijvoorbeeld gedetailleerd aangeven wie welke spullen krijgt na uw overlijden. Ook kunt u in een codicil aangeven wat u belangrijk vindt tijdens uw begrafenis of crematie. Het is belangrijk om te weten dat geldzaken niet geregeld kunnen worden met een codicil. Hiervoor moet u langs de notaris voor een testament.

Voorbespreking

Als u al weet welke uitvaartverzorger u kiest, dan kunt u ervoor kiezen om uw uitvaartwensen alvast neer te leggen bij deze uitvaartverzorger. Dit wordt ook wel een voorbespreking genoemd. Niet alleen is het fijn om uw laatste wensen op deze manier kenbaar te maken: ook kunt u zo kennismaken met de verzorgers van uw laatste wens. Zij leren u beter kennen en kunnen uw uitvaart nog persoonlijker maken.

Wilsbeschikking

Een andere optie is een wilsbeschikking. Dit is een document waarin uw wensen omtrent uw behandeling of levenseinde staan. Het is niet mogelijk om financiën en verdeling van onroerend goed op te nemen in een wilsbeschikking. Een van de zaken die u wel op kunt nemen in uw wilsbeschikking is of u wel of niet gereanimeerd wil worden. Ook kunt u wensen met betrekking tot uw uitvaart hierin vastleggen. Wij van Brummense Uitvaartzorg kunnen u hierbij helpen. Daarnaast kunnen wij, op basis van uw wensen, een transparante kostenbegroting geven. U kunt een wilsbeschikking downloaden op de website of contact met ons opnemen. Samen zorgen we ervoor dat uw laatste wensen worden vastgelegd. U bepaalt hoe u herinnerd wil worden.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.